Редактор: Александър Дечевe-mail: [email protected]Шефът на щаба за борба с коронавируса ген. майор

...
Редактор: Александър Дечевe-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bgШефът на щаба за борба с коронавируса ген. майор
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Пикът най-вероятно ще бъде около Великден. Взехме много адекватни мерки и ни дават за пример

Редактор: Александър Дечев

e-mail: [email protected]

Шефът на щаба за битка с ковид ген. майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски счита, че пикът на епидемията у нас по всяка възможност ще е към Великден, който е на 19 април. Това съобщи той в предаването " Лице в лице " по БТВ.

Запитан дали до 12 април, докато са удължени ограниченията, ще успеем да овладеем епидемията, той сподели: " Процесът е доста динамичен и нещата не могат да се предвиждат от през днешния ден до на следващия ден. Не е реалистично хората да бъдат пуснати в придвижване преди Гергьовден. Тези неща не знам от къде идват. Явно хората към този момент се изнервят, макар че са били единствено една седмица у дома. Трябва да гледаме действително на нещата. Единственият сигурен метод да предотвратим подобен внезапен взрив, какъвто следим в някои страни, и да се оправим, в случай, че няма нито ваксина, нито потвърдено лекуване, това е да се изолираме. Защо? Защото вирусът се предава от човек на човек. И откакто няма физически контакт от човек на  човек, то няма по какъв начин да се съобщи. Това е ", сподели той.

" Вече откакто премине огромния пик, и дай Боже да излезем с по-малко жертви и с по-малко загуби, тогава към този момент би трябвало да имаме напълно виновна тактичност по какъв начин, кой и по този начин нататък ще се пуска, какви групи. Работим по тези въпроси, само че е доста рано да се предвижда. За страдание най-вероятно пикът ще бъде към Великден. Поне както вървят изчисленията ", добави Мутафчийски.

Запитан с какво се лекуват болните, които са развили ковид, той отговори: " Днес лекари, които работят в Италия, ми изпратиха техния най-нов протокол. Те са минали на схемата, която ние я утвърдихме още преди този момент - хининовия препарат, за който Домусчиев говореше, и азитромицин, антибиотик. Тази скица е избрана и в Съединени американски щати, в този момент към този момент е възприета и в Италия. Моят другар, който работи там, сподели, че до момента се считало, че не е доста несъмнено, само че към този момент работят с него. Ние се доставяме с него сега. Нито един болен, с кояйто се работи сега, не е останал без него. Проблемът е в обработката на този препарат, би трябвало да се има поради и бъбречна непълнота, чернодробни проблеми. Всички в болница в тежко положение все още се лекуват с това, популяризирали сме го във всички лечебни заведения в цялата страна. Преди 4 дни Франция ограничи тестванията съгласно рекомендации на СЗО, Германия също, Румъния пък реши, че ще тества цялостен Букурещ. Това е нова болест, нов вирус и диагностиката в действителност има проблем с нея.

Даренията се събират - има дарителска сметка в Министерство на здравеопазването, има воля  на донорите. Винаги споделяме тъкмо защо ни трябват. Използваме ги главно за дезинфектанти, за инсталация. Има към 25 дарени досега апарата в страната. Борим се за 250-300 апарата от Китай. Испания, Италия, Германия вършат големи поръчки и е мъчно. По принцип има недостиг на анестезиолози. Сигурните PCR проби ги купуват от няколко производители, идват след 2-3 седмици. Но ние имаме, запасите ни са 7-8-10 хиляди напред. От Европейска комисия също разпределят 1 милион теста ", сподели той.

" Един военачалник с какво да върви? С пижама? Имам си други облекла за опериране. Но това в действителност не е работа единствено за бяла престилка. Аз имам чувството, че към този момент съм 3 месеца в този въртоп, а в действителност те са към 3-4 седмици. Но толкоз неща се направиха, че те би трябвало да дадат резултат. Изпреварихме доста от страните с навременни, същински, съответни ограничения. След това те ги употребиха от нас като образец, с цел да ги реплицират. Така че този път България изпревари доста страни в Европа. О, да, има оптимизъм в мен ", приключи генералът.

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР